marți, 11 septembrie 2012

S-a întâmplat pe 12 septembrie...

2001 - În premieră mondială, una dintre lucrările esenţiale ale lui Brâncuşi, "Cocoşul salutând soarele", a fost expusă la Muzeul Naţional Cotroceni.
1977 - A murit Ovidiu Cotruş, eseist şi critic literar (n.24.02.1926).
1976-In Romania, in Marea Neagra, este inaugurata prima platforma de sondaj maritim construita integral in Romania
1975: S-a născut Cosmin Cernat, producător și prezentator de știri sportive la TVR
1944 - Semnarea, la Moscova, a Convenţiei de armistiţiu dintre guvernul român şi guvernele Naţiunilor Unite prin care se consfinţea starea de fapt a ieşirii României din războiul antifascist şi întoarcerea armelor împotriva Germaniei ; la articolul 16 convenţia prevedea scoaterea din circulaţie a tuturor publicaţiilor fasciste şi legionare, pretext pentru regimul comunist de a scoate din circuitul public privat texte importante referitoare la unitatea statului român, la tradiţiile româneşti, ori la românii din alte ţări; pe lista autorilor interzişi figurau : Gheorghe Şincai, Nicoale Iorga, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Mihail Sebastian.
1931: S-a născut George Dan Oprescu, tehnician, cerectător în domeniul electronicii și fizicii nucleare
 1919: Decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged 
1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.
1916-In timpul Primului Razboi Mondial, are loc Batalia de la Defileul Oltina, intre fortele bulgaro-germano-turce si fortele romano-ruse-sarbe
1910 - S-a născut Rabinul Genevei Alexandru Şafran, memorialist, teolog, stabilit în Elveţia; este Doctor Honoris Causa al Universităţii din Iaşi; a fost distins cu Premiul Fundaţiei Culturale Române (2000) (m. iulie 2006)
1883-S-a nascut Constantin Ionescu-Mihaesti, unul dintre intemeietorii Institutului Ion Cantacuzino
1882: S-a născut Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963) 
1802 - Poarta Otomană a emis hatişeriful (ordinul) prin care au fost confirmate privilegiile acordate prin firmanurile din 1774, 1783, 1791, de garantare a inviolabilităţii frontierelor Principatelor, de asigurare a stabilităţii domniilor pământene, fixate la şapte ani, de stabilire a cuantumului haraciului (tributului). 
1659: Oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea cucerește Giurgiul și Brăila. Începe răscoala antiotomană





Niciun comentariu: